Tantárgy kódja

PSF1224L

Tantárgy neve

Táplálkozástan

Kredit

5

Félévi követelmény

Vizsga


Féléves órszám

15 + 0
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

4

Cél

A hallgatók ismerjék meg az egészséges táplálkozás alapjait, korszerű táplálkozástudományi ismereteket sajátítsanak el. Ismerjék meg az alapvető táplálkozástani alapfogalmakat, a legfontosabb tápanyagokat, az emberi szervezet anyagcsere és energiaigényével kapcsolatos folyamatait, a különböző életkorokban jellemző táplálkozással kapcsolatos szükségleteit, a táplálkozási zavarokat. A kurzus járuljon hozzá az egészséges életvitel kialakításához, a táplálkozási szokások pozitív irányú befolyásolásához.


Cél angol

By teaching modern feeding, nutritional- and health studies our aim is to train professionals who are capable to prevent alimentary disorders, malnutrition, deficiency diseases, food related toxicities and infections. Utilizing their knowledge about healthy diet and in dietetics they will provide children raising families and public institutions with nutritional advices. They are capable to use their theoretical knowledge in practice and also to inspect the introduced provisions.


Tartalom

Táplálkozástani alapfogalmak. A táplálkozás élettani háttere. Tápanyagszükséglet, energiaszükséglet, energiaforgalom. A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok táplálkozás - élettani háttere. Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban. Az egészséges gyermek tápanyagigénye. A tápanyagok hasznosulása a gyermeki szervezetben. A táplálkozás és az egészség. A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők. Az elhízás. Táplálkozási zavarok gyermek- és serdülőkorban. Táplálék allergia és intolerancia. Az egészséges táplálkozás alapjai. A gyermek helyes táplálkozási szokásainak kialakítása.


Tartalom angol

The basic concepts of nutritional sciences. The role of carbohydrates, fats and proteins in diet and health. The importance of vitamins, minerals in diet. The effect of chemical components and microbial content of food on health. Modern infant-feeding (breast-feeding, separation, artificial feeding, formulas, development of personalized dietary habits). Modern child-feeding. Metabolism, digestion and absorption. Feeding- and alimentary disorders. Feeding of sick infants and children. Diets to be applied in children communities. Vegetarian diet.


Számonkérés

kollokvium


Számonkérés angol

examination


Irodalom

Decsi, T. (2005): Táplálkozási zavarok gyermekkorban, Medicina, Budapest Demetrovics, Zs. (2007): Az addiktológia alapjai I. ELTE Eötvös Kiadó Kft., Budapest Kádas, l. (szerk) (1990): Táplálkozástan. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Nékám, K.- Szemere, P. (szerk) (1994): Táplálkozási allergiák. Sringer-Verlag, Budapest Rigó, J. (1995): Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Mind Kiadó, Budapest. Rigó, J. (2002): Dietetika. Medicina, Budapest


Irodalom angol

Decsi, T. (2005): Táplálkozási zavarok gyermekkorban, Medicina, Budapest Demetrovics, Zs. (2007): Az addiktológia alapjai I. ELTE Eötvös Kiadó Kft., Budapest Kádas, l. (szerk) (1990): Táplálkozástan. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Nékám, K.- Szemere, P. (szerk) (1994): Táplálkozási allergiák. Sringer-Verlag, Budapest Rigó, J. (1995): Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Mind Kiadó, Budapest. Rigó, J. (2002): Dietetika. Medicina, Budapest


Tantárgyfelelős intézet kódja

API

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Margitics Ferenc