Tantárgy kódja
PSN1227L
Tantárgy neve
Biotechnológia alapjai
Kredit
4
Félévi követelmény
Vizsga
Féléves órszám
12 + 0
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
4
Cél
A tárgy célja a mai korszerű biotechnológiai alapismeretek, alapfogalmak megismerése, valamint a biotechnológiában alkalmazott legfontosabb módszerek, ismeretek nyújtása.
Tartalom
nek legfontosabb részterületeibe, valamint a biotechnológiai kutatások társadalmi, jogi és közgazdasági aspektusaiba. Érintett témakörök: A fermentációs technológia alapjai, módszerei. A legfontosabb mikrobiális eredetű primer (szerves savak, aminosavak) és szekunder metabolitok (aminoglikozidok és ?-laktámok) előállítása és felhasználása. Mikrobiális enzimtermelés módszerei és azok felhasználása, biotranszformáció, biokonvezrió. Az ipari biotechnológiai legfontosabb alkalmazási területei és módszerei. Biomassza és etanol előállítás. A legfontosabb élelmiszeripari biotechnológiák összefoglaló áttekintése. Biotechnológia és orvostudomány. A mezőgazdasági biotechnológia, erdészeti- és növényi-biotechnológia fontosabb területei; transzgénikus növények és állatok előállítása. A környezeti biotechnológia - szennyvíztisztítás, xenobiotikumok lebontása, bioremediáció legfontosabb módszerei, felhasználásuk a mindennapokban. Mikroorganizmusok a bányászatban, nehézfém-szennyezések felszámolása.
Tantárgyfelelős intézet kódja
KOI
Tantárgyfelelős oktató
Dobróné dr. Tóth Márta